Træet til den store fest

Julen er en dejlig tid. Midt i den mørkeste måned tænder vi lys overalt og giver hinanden gaver. Det er en smuk tradition, og de mange lys og den store glæde hjælper os med at komme igennem den mørke tid. Der bages julebag og klippes julestads, der tændes adventskranse og åbnes julekalendere. Der er meget at gøre i den mørke tid, for vi skal være klar til den store fest, selveste juleaften, hvor træet skal tændes og gaverne dels ud.

Det flotte juletræ har traditioner tilbage fra Tyskland, hvorfra det tog sin indmarch i Danmark ved 1900-tallets begyndelse. I dag er der ikke mange danske hjem hvor der ikke er et juletræ, som er flot pyntet og stråler med lys juleaften. Det er en tradition, som i den grad har bidt sig fast i os nordboere, ja, faktisk har den spredt sig ud over hele verden. Et juletræ, det skal vi have. Og der skal ligge pakker under, når vi danser omkring det, og det skal stråle af lys.

Hvilken slags gran er bedst?

Juletræet er altid et grantræ. Der findes flere sorter af gran, og det er selvfølgelig smag og behag, hvilken sort man bedst kan lidt. Dog regnes Nordmannsgran som den flotteste, hvis man spørger eksperterne. Et juletræ af Nordmannsgran har stor tæthed og fyldighed, som mange sætter pris på. Men naturligvis findes der også andre grantræer, som egner sig til juletræ.

Sæt gerne dit juletræ i vand, så holder det længere. Der er ikke noget så smukt som et juletræ, der funkler med farvestrålende julepynt, og strålende lys. Det er en fest, bare at se på det flotte juletræ. Det er lige før man glemmer den gode mad og alle gaverne. Men også kun lige før, for børnene glemmer det ikke. Det med gaverne, det er jo vigtigt for dem.

Rundt om træet hånd i hånd

Når maden er spist og mandelgaven uddelt, så tager vi hinanden i hånden og danser om det fine juletræ. De vidunderlige julesalmer sætter prikken over I’et og julestemningen. Ak ja, så blev det jul endnu en gang.