Uanset om du står overfor at skulle købe eller sælge en bolig, så er det vigtigt at du har en vis forståelse for hvad tilstandsrapporter kan bruges til. På overfladen lyder det jo meget simpelt: en tilstandsrapport er en rapport omkring tilstanden af boligen. Det ligger jo i navnet. Mere er der vel ikke i det?
Men der tager du fejl. En tilstandsrapport er ganske rigtigt et dokument der fortæller noget om, hvilken tilstand boligen er i. Men det er vigtigt at forstå detaljerne omkring tilstandsrapporten for at kunne læse og bruge den korrekt. Hvis man ikke har den nødvendige viden, så kan man let komme til at misforstå rapporten, eller have nogle fordomme omkring den. Det er disse problemer vi ønsker at gøre op med i denne artikel, hvor vi præsenterer dig for to ting du ikke ved om tilstandsrapporter.
Ting #1: Personen bag rapporten
Det er ikke alle der ved hvem der egentligt udfærdiger rapporten, og det kan være lidt uheldigt. En undersøgelse har nemlig vist, at nogle bolig-købere forholder sig meget skeptisk overfor indholdet i en tilstandsrapport, fordi de tænker at det er sælger der står bag den. Nogle forestiller sig helt simpelt, at det er sælgeren ? eller vedkommendes ejendomsmægler ? der selv er gået deres bolig igennem, og så har fyldt fejl og mangler ud i en Word-skabelon. Hvis det var tilfældet ville den selvfølgeligt ikke være meget værd ? hvad ved boligejere og ejendomsmæglere om, hvordan man inspicerer en bolig? Og hvordan kan man stole på, at rapporten indeholder alt hvad der er værd at vide, når nu den er udfærdiget af en person der ønsker at sælge den til dig? Det ville jo skabe nogle problematiske incitamenter. Men nu er det heldigvis heller ikke sådan det hænger sammen. En tilstandsrapport er derimod altid udfærdiget af en uafhængig bygningssagkyndig. Det er altså en professionel person, med en lang uddannelse og mange års bygningsmæssig erhvervserfaring, der udfærdiger rapporten. Vedkommende får ingen procenter af salget, og har kun noget at tabe, hvis rapporten ikke er sandfærdig. Du kan altså sagtens stole på indholdet af tilstandsrapporten.
Ting #2: Hvem tilstandsrapporten er til
Mange tror fejlagtigt at tilstandsrapporten kun er relevant for køberen. Det er jo dem der står og skal købe noget, og deres interesse i at have et overblik over boligens tilstand er derfor helt oplagt. Men en tilstandsrapport er mindst ligeså relevant for sælgeren. Rapporten gør det nemlig tydeligt hvor der er plads til reparationer og forbedringer som vil kunne øge værdien af boligen. Selv hvis man ikke selv implementerer forbedringerne, så kan man undersøge hvor meget det vil koste, og præsentere denne information til de potentielle købere. På den måde gør man det mere overskueligt for dem at træffe en købsbeslutning.